dilluns, 21 d’octubre del 2013

Catalunya no serà Suïssa

Parlant de futur cadascú ho veu a la seva manera, si un és independentista veu una Catalunya forta, amb més recursos, millors sous, menys atur…, els unionistes ho veuen totalment al revés, una Catalunya empobrida, amb menys empreses, sous més baixos, més atur… Qui té raó?, el cert és que no en tinc ni idea, no sé el que passarà demà com per saber com serà el nostre país dintre de deu anys, perquè no sé qui manarà, ni quines idees polítiques tindrà, en teoria si és de dretes estarà més a prop de polítiques neoliberals, si és d’esquerres de polítiques socials, però això tampoc és sap mai, així que poc podem predir, esperarem i veurem.

El que tinc segur es que Catalunya no serà una nova Suïssa, no ens semblem gens als suïssos, ni tenim la seva forma de pensar ni la seva forma de fer negocis. A Suïssa es parla alemany, francès, italià, retrorromànic, francoprovenzal i arpitan, no estan tot el dia discutint sobre si és millor saber un que l’altre, que si parles italià millor saber alemany perquè hi ha més feina allí, ni altres rucades, tot el país té un objectiu comú, viure el millor possible, aconseguir tenir seguretat i tenir un lloc on viure agradable, no tindran mai mar, per això no estan tot el dia pensant en la mala sort que tenen de no tenir un mar, naveguen als seus llacs i prou. Han aconseguit un sistema bancari collonut, fan uns bons rellotges, els hi agrada el Hoquei sobre gel, tenen dues de les farmacèutiques més potents del planeta, Novartis i Roche, i van guanyant qualitat de vida. Nosaltres aquí també fem grans projectes de futur, uns Casinos a Salou i una Loteria per Nadal, igualet, clavadet. No és pensa en crear una Universitat Potent, ni donar ajuts a la investigació, aquí es fa una llei per portar premis Nobel del món i el que és porten són futbolistes. I un pot dir, “això ho fa Espanya, nosaltres això ho canviarem”, podria ser, però a Catalunya també hi ha hagut una crisi econòmica per la construcció -la Generalitat i els ajuntaments no tenien problemes en donar llicencies d’obres-, les Caixes Catalanes governades per polítics s’han enfonsat totes, i als seus clients; el futbol també és el nostre opi, som com som i això tampoc es dolent. I quan ha Catalunya hi havia diners els metges d’aquí eren els pitjors pagats d’Espanya, molts funcionaris també cobraven menys que els seus companys espanyols, així que un veu per on van les prioritats dels nostres polítics.

Ens agrada estar amb els amics, fer calçotades, riure, ballar, beure, gaudir de la família, menjar pa amb tomaca i discutir entre nosaltres (quan parlen tres catalans surten cinc opinions diferents.) Res, que som com som i orgullosos de ser-ho, si un no estima el seu, que estima?

Nota: si un vol saber si ha Catalunya hi ha més gent que vol la Independència que la que no la vol l’únic que tenim que fer es preguntar, no cal contar si hi ha més gent al 12-O ó al 11-S, es fa una votació i ja està, matem el tema ja.

Nota 2: Diuen que Espanya ens deu 9000 milions d’euros, bé, els deu al nostre Govern, que no és el mateix. Si diguessin, sou set milions, os donem 9000, 1200 euros per persona, això estaria bé, per això valdria la pena amoïnar-se. Els polítics aniran a Madrid i si agafen els diners rescataran algun banc, els donaran a alguna empresa perquè faci un altra autopista, s’ho gastaran en bons restaurants, cotxes nous, noves tablets o nous iphones. Així pensen i així funcionen, com els polítics suïssos.

-->